Instruments i joc musical: maraques o shakers?

 

Omplim la maleta per als tallers de música a escoles bressol, educació infantil o primària i sempre hi posem una bona quantitat d’instruments de percussió. Tenim moltes raons per triar-los: els fem sonar sense necessitat de desenvolupar una tècnica específica, són perfectes per a fer música de conjunt, tímbricament rics per a la creació d’ambients sonors

Quins instruments de percussió fem servir?

Als tallers de música fem servir làmines, panderos i membranes, caixes xineses, instruments de so determinat i instruments de so indeterminat. Els instruments més nombrosos, però, de la nostra maleta musical, són els shakers i maraques infantils, de fusta i amb acabats segurs, atractius i amb sons de qualitat que els infants puguin modificar:

Shakers, maraques i instruments de sacseig són idonis per als infants. Sovint els tractem de forma indistinta, però maraques i shakers ofereixen possibilitats i experiències diferents als infants

maraca

La maraca és un instrument ben conegut. Originalment és una carbassa amb mànec plena de llavors o pinyols que es fan sonar a través del sacseig. Fetes amb una gran diversitat de materials, són un dels instruments més utilitzats per als primers anys.

El mànec de la maraca facilita la subjecció als infants. El so prové del moviment del canell i del braç. El pes de la maraca i la llargada del seu mànec determinen el tipus de moviments que un infant podrà dur a terme, i per tant, els sons que podrà produïr. És important triar maraques infantils, fetes amb materials de qualitat per a un bon so, tacte i qualitats sonores, però adequades a les mans dels més petits.

sacsejador-cilindric-agutEls shakers són recipients de diverses formes i materials que contenen gra, llavors, pinyols o qualsevol tipus d’element que produeix un so en ser sacsejat. No tenen mànec i s’agafen amb la , permetent una gran riquesa de sons produïts pels moviments del canell, del braç i de la subjecció amb la mà. Amb la mà totalment tancada al voltant del shaker el so es diferent a quan obrim lleugerament els dits i el subjectem amb el palmell.

 

Maraques o shakers per als més petits?

Així, mentre amb les maraques infantils produïm el so amb el canell i el braç, fent diferents ritmes, amb els shakers el timbre canvia amb la nostra subjecció, permetent un nou àmbit de descoberta.

En la selecció de les maraques caldrà ser curós a l’hora de triar la mida. Diferents fabricant proveeixen maraques infantils petites i mitjanes. En podeu trobar a botigues especialitzades en instruments musicals per a infants, com www.marimbol.com

maraca1Fins als sis anys són recomanables les maraques infantils petites. Tot i que continguin menys gra i el seu cos de ressonància sigui més petit permetran una major varietat de sons perquè el seu pes i dimensions permetrà una major riquesa de moviments a l’infant.

A partir dels cinc o sis anys, les maraques infantils mitjanes proveïran diferents timbres gràcies al seus diferents grans i la longitud dels seus mànecs afavorirà gestos rítmics més variats.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s