Jugar amb instruments musicals o tocar instruments de joguina?

Com a pares i educadors pensem quins jocs i joguines oferir als nostres fills i filles. Aquestes han de satisfer les seves necessitats de joc lliure i creatiu, ser segures, respectuoses amb la natura, igualitàries… Els demanem un munt de requisits en justa correspondència a la importància que tenen en el creixement personal dels nostres infants.

El joc sonor és un àmbit a través del qual els infants es relacionen i imaginen el món que els envolta. Un món sonor en el que no hi ha fronteres entre la parla i el cant, l’articulació i el ritme, el moviment i la pulsació. L’expressió sonora és una dimensió més del món creatiu i de joc de l’infant i com en d’altres àrees, la joguina serveix com a mitjà d’exploració, de coneixement, de transgressió i de superació.

Tal i com fem en d’altres àrees de joc, podem també utilitzar joguines sonores per a promoure l’exploració sonora del món i ajudar a desenvolupar la competència sonològica dels infants. Però, quin tipus de joguines sonores els podem oferir? Són els instruments musicals joguines sonores adequades a les necessitats de la infància o els hem d’oferir instruments musicals de joguina?

Els instruments musicals són joguines sonores. No en va en diverses llengües el verb emprat per a referir-se a l’acte de fer sonar un instrument és el verb jugar, jouer, play… Hi ha una gran diferència, però, entre els instruments musicals emprats per al joc sonor i els instruments musicals de joguina.

tone-block-doble

 El tone block o caixa xinesa de mà,    diferents ritmes i  motricitat fina. 

Un instrument musical produeix el so d’una forma en que és possible la seva modificació, alteració, en definitiva, el joc! La seva forma i materials permeten l’afinació, la regulació dinàmica, la música…

 

Els instruments de joguina, en canvi, serveixen per al joc simbòlic amb l’objecte oferint un tipus de so amb el que l’infant no pot jugar, no el pot modificar, afinar, regular… L’instrument musical és una joguina per al joc simbòlic i un mitjà per a l’exploració de les propietats sonores, el desenvolupament del gest, de la motricitat, la discriminació auditiva… i per sobre de tot, permet la creació i expressió musicals.

toms

La primera bateria amb la calidesa del so de la fusta. 

A les botigues d’instruments trobareu instruments musicals adequats a les necessitats dels vostres infants, amb prestacions apropiades per al joc i preus assequibles. Cada vegada són més les botigues que ofereixen una selecció d’instruments musicals per al joc sonor, fets amb materials nobles, i seleccionats per les seves qualitats i preu, com per exemple la selecció de www.marimbol.com on trobareu instruments de corda, vent o percussió, per a jugar amb tota la família i a preus de joguina!

Juguem amb instruments musicals!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s