Gavotte du Tendre, de Monsieur de Sainte Colombe

La Música a casa d’aquesta setmana enllaça amb el tema de la música en família d’una forma molt cinematogràfica. La proposta és la Gavotte d’un dels Concerts per a dues violes de gamba de Monsieur de Sainte Colombe, de la banda sonora de Tous les matins du monde.

L’escena en que sona aquesta gavotte mostra a Mr. de Sainte Colombe tocant amb la seva filla gran mentre la petita seu, avorrida, a un racó. És massa petita per a tocar la viola. Tot i que ho desitja molt, ni els seus braços ni dits poden sostenir i fer música amb una viola. Per veure directament l’escena, aneu al minut 07:00 i gaudiu de la interpretació.


Monsieur de Sainte Colombe, protagonista de Tous les matins de monde, dirigida i adaptada al cinema per Alain Corneau de la novel·la de Pascal Quignard. Sainte Colombe, un violista extraordinari, en morir la seva estimada dona consagra la seva vida a la viola i a l’educació de les seves dues filles. Allunyat de la cort francesa que el reclama, composa la seva música en una cabana que es construeix amb la finalitat d’estar sol amb la seva viola, la forma que té de seguir en contacte amb el seu gran amor; a través de la música.

La pel·lícula, del 1991, és molt recomanable des de tots els punts de vista. La banda sonora, enregistrada per Jordi Savall, recull principalment obres de compositors francesos del segle XVII en unes interpretacions magnífiques. Tanmateix, l’educació i disciplina que dona Mr de Sainte Colombe a les seves filles són motiu de comentari. Sainte Colombe, un gran músic, té una visió de l’aprenentatge musical i de la pràctica interpretativa molt allunyades de les actuals, i en concret de la de Música per a nadons.

Música a casa és sobretot una proposta per a passar una bona estona escoltant música i jugant amb la família, i per això us convidem a ballar aquesta elegant gavotte, recolzant-vos en el seu ritme de dos, pausat, avançant en una direcció amb cada petit fragment i en la contrària quan aquest canvia, o sostenint en braços el vostre nadó i canviar el punt de recolzament, o de braç en cada frase de la composició. Així doncs, a danser!

La podeu escoltar també a spotify:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s