Música en família

Fer música és una activitat social. Corals, bandes, conjunts de rock, i les més diverses agrupacions uneixen persones que comparteixen el desig de fer música en grup i, en ocasions, oferir-la a d’altres persones en concerts, performances o jam sessions. Institucions i entitats musicals, així com cicles de concerts i programacions culturals posen de manifest la dimensió social de la música. L’educació musical, però, se’n desmarca. L’aprenentatge musical es focalitza en la pràctica instrumental i posa al centre del sistema d’ensenyament la classe individual d’instrument.

La família Mozart fent música

La família Mozart fent música

Aquesta concepció encaixa perfectament amb una visió de l’estudiant com a futur músic que comença en la separació entre persones que saben i poden fer música i persones que escolten música i no en saben fer. Aquest constructe està molt present als nostres actes i espectacles musicals. Perquè, si no, el públic té un lloc assignat i els músics un altre de diferenciat i, fins i tot, jerarquitzat?

La renovació pedagògica en el camp musical, així com la investigació acadèmica, fa temps que proposen punts de vista alternatius. Una lectura a la concisa i aclaridora obra de John Blacking, Fins a quin punt l’home és músic[1], és suficient per a posar en qüestió el paradigma en el qual vivim la música avui dia a la cultura occidental. Fer música no és patrimoni exclusiu de llicenciats en música per una universitat o conservatori, ni tampoc d’aquells que han après a tocar un instrument de la cultura occidental en detriment dels que no formen part dels nostres plans d’estudis, etc. Tots els éssers humans tenim la capacitat de fer música.

En posar l’atenció en l’aprenentatge musical descobrim l’èxit d’activitats d’aprenentatge col·lectiu en el que comparteixen i fan música junts persones amb diferents nivells musicals, de diferent edat, uns experts i d’altres novells, etc. L’aprenentatge sorgeix en el procés compartit de fer música: i és normal, aprenem a fer música tot fent música amb aquells que tenen més experiència. Exemples com el gamelan de les illes de Java o Bali, o la més estesa forma d’aprendre música durant segles a la cultura occidental: les capelles de música i escolanies on s’han format tants i tants dels músics que avui venerem,  serveixen per a justificar la necessitat de socialitzar les activitats d’aprenentatge musical en la mateixa proporció que ho és l’acte musical en si.

Ben a prop trobem els nostres propis exemples: les bandes musicals del país valencià i de les terres de l’Ebre, bressol de la majoria de músics de vent que ocupen les orquestres professionals del país, formen joves que comparteixen escenari i carrers amb músics de totes les edats: alguns professionals jubilats, d’altres en actiu, amateurs, etc.

Una família emigrant d'Arkansas, tocant hill-billy. Dorotea Lange, a través de Wikimedia Commons

Una família emigrant d’Arkansas, tocant hill-billy. Dorotea Lange, a través de Wikimedia Commons

L’aprenentatge musical amb infants no és una excepció. La família és, per al nadó, el primer context social, a través del qual es relaciona amb la resta de nens, nenes, mares i pares tot fent música. La presència dels pares va més enllà de la guarda i protecció del nadó. De la mateixa forma que per acompanyar el nostre fill a l’escola cal fer el camí amb ell, en la interpretació musical, en l’experiència artística, ens caldrà viure-la en primera persona de la mà del nostre fill o filla. Aquest acompanyament de la família potencia l’aprenentatge d’habilitats estrictament musicals però, encara més important, dóna contenció a les emocions pròpies de l’experiència artística, tant en l’audició com en la interpretació on la intensitat és crítica fins al punt de ser un vehicle de creixement personal i artístic.

Sobretot, fer música en família suposa posar el gaudi de l’aprenentatge musical dins de casa. Una forma de lleure que podem recuperar i compartir amb qui més estimem.


[1] Blacking, John. Fins a quin punt l’home és music, Barcelona: Eumo, 1999

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s