Intel·ligències en moviment

Intel·ligències múltiples i aprenentatge musical

Howard Gardner, pare de la teoria de les Intel·ligències múltiples

Diumenge, compartint un tè amb amics, la Cristina em resumia la lectura a La Vanguardia d’un article sobre les intel•ligències múltiples i la seva aplicació a un projecte de centre. No es dedica a l’educació,   parlava amb la intuïció i il•lusió de trobar-se davant d’una clau de volta del gran repte educatiu de la societat i de les famílies.

La teoria de les intel•ligències múltiples de Howard Gardner publicada el 1983 dóna motius per a l’optimisme. Tenim, segons Gardner, nou tipus d’intel•ligència: la intel•ligència lògica i matemàtica, espaial, corporal – cinestèsica, lingüística, musical, naturalista, interpersonal, intrapersonal i existencial (incorporada al sistema el 1999). La intel•ligència, avui, ja no és una i estàtica, determinada per l’herència genètica, sinó que són múltiples i dinàmiques; intervenen en el seu desenvolupament el context, factors neuronals, el treball, i també factors socials.

Som únics  i diferents des del naixement. Disposem de diversos graus d’aptitud en cadascun dels àmbits que detalla Gardner i de la capacitat de combinar aquestes intel•ligències amb l’objectiu d’assolir el repte individual d’aprendre i adaptar-nos al medi. Tenim, però, tendència a canalitzar l’aprenentatge, pertanyi a l’àmbit que pertanyi, a través de la nostra aptitud més destacada. I aquesta és la clau de l’èxit en l’aplicació d’aquesta teoria psicològica a la pedagogia.

L’aprenentatge musical adreçat a nens i nenes des del naixement té l’objectiu de desenvolupar la intel•ligència musical innata a tots els nadons. A través de l’escolta i la imitació guiem el desenvolupament de la capacitat d’apreciar, discriminar, transformar, crear i expressar-se a través de sons. Treballar la intel•ligència musical està al servei del desenvolupament integral de l’infant i de les seves aptituds.

La música i el seu moviment implícit potencien la intel•ligència corporal i cinestèsica de nadons, nens i nenes. De la mateixa forma que és present a l’entrenament d’esportistes d’elit o ballarins, en la infància la música forma part del desenvolupament corporal.

Aprendre música en família, a la falda o assegut al costat o davant el pare o la mare, implica aprofundir en la intel•ligència intrapersonal i interpersonal. L’aprenentatge musical del nadó, el nen o nena és, en primera instància, un aprenentatge de les emocions viscudes, la contenció de la mare, la comunicació establerta a través dels sons…

Els neuròlegs fa temps que investiguen les connexions existents entre la intel•ligència musical i la lingüística. Les evidències científiques han portat a utilitzar la música amb finalitats terapèutiques per a resoldre trastorns de la parla i el llenguatge. Sense arribar a aquest extrem, és reconegut que l’aptitud musical millora l’aprenentatge de les llengües, en especial de les no maternes. No és debades que el primer contacte amb el llenguatge verbal o el llenguatge musical és sonor i es fonamenta en la discriminació auditiva de sons, entonacions i articulacions.

La il•lusió de la Cristina en llegir l’article sobre l’aplicació de la teoria de Gardner està plenament justificada. Les respostes de la pedagogia i la psicologia al gran repte d’aprendre han ocupat l’espai que sovint reservem a exposar problemes, disfuncions, i desacords del sistema en general. Psicologia i pedagogia ens mostren que la resposta és a cada nadó, a cada nen o nena, a cada persona, en cada aprenentatge. Així doncs, aprenem junts?

Per a saber més:

Gutiérrez, Maite. “¿En qué eres inteligente” La Vanguardia.com. 12/05/2013

Punset, Eduard. “No todo cabe en un test” www.eduardpunset.es. 28/11/2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s